KRUŠKA
(Pyrus communis L.)
Kruška je tipicno jesenje voce, s tim da postoje i neke rane sorte, kao što je junska lepotica. Ukus kruške se krece od slatke preko fino kisele do onih ukusa muskata nalik vinu. Za razliku od jabuke, kruška ima manje vocnih kiselina, te je prijatnija za ljude sa osetljivim stomakom. Takode kruška je bogata vocnim šecerom, A, B i C-vitaminom, folnom kiselinom, sekundarnim biljnim komponentama kao i balastnim materijama, koje potpomažu pražnjenje creva. Vitamini B grupe pomažu organizmu u borbi protiv stresa i ucestvuju u procesu dobijanja energije iz ugljenih hidrata. Kruška takode sadrži: magnezijum, kalijum, fosfor, kalcijum, natrijum, gvožde i sumpor. Istovremeno je bogata i biljnim vlaknima: taninom i pektinom, koji pružaju osecaj sitosti. Kruška je odavno poznata kao lek protiv zapaljenja zglobova, jer sadrži soli koje rastvaraju mokracnu kiselinu. Dijabeticari mogu jesti ovo voce bez bojazni. Prosecna hranljiva vrednost iznosi 29 kcal na 100 gr. ploda i obuhvata sledece komponente: